dijous, 15 d’abril del 2010

Una aproximació a Quico Sabaté i el seu temps...

Enguany fa 50 anys de la mort de Francesc Sabaté i Llopart(Quico Sabaté),que va néixer a L'Hospitalet de Llobregat el 1913. Quico Sabaté va ser militant anarquista, combatent a la guerra del 1936-39, exiliat a França i, a partir de l'any 43, va participar al maquis, la guerrilla contra la dictadura franquista. Va morir a Sant Celoni, on és enterrat, el 1960, tirotejat per la guàrdia civil i el somatent, un cos paramilitar que el franquisme havia ressuscitat per a combatre els maquis.

Els maquis eren grups armats que van operar un cop acabada la Guerra Civil, per oposar-se a la institucionalització del règim franquista. Els maquis s’organitzaren a Catalunya com a resposta a la fortíssima repressió indiscriminada dels primers anys franquistes a Catalunya. Quico Sabaté és un dels membres del Maquis de referència juntament amb José Luís Farcerisas, Ramon Vila Capdevila (“Caracremada”), Marcel·lí Massana, etc.

Des de 1945 a 1960 els grups d'acció de Quico Sabater van intervenir en nombrosos fets com ara el transport d'armes a banda i banda del Pirineus, atemptats polítics, atracaments, i altres actes de propaganda antifranquista. Al llarg de 16 anys Francesc Sabaté i Llopart esdevingué l'enemic número 1 del règim franquista.

A finals de desembre de 1959, Quico Sabaté amb quatre guerrillers més, inicia el que seria el seu últim viatge. Quico Sabaté va travessar la frontera per Costoja. La guàrdia civil estava apostada per tots els passos fronterers en grups de tres. El 5 de gener de 1960, ferit des de feia dies, Quico Sabaté morí a Sant Celoni.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada